Magáról ; Ballada ; Saját tüzénél melegedőben ; Terka dala, aki a cáki fogadóban szolgál ; Hajnalban szeretője neszezésére riad : [versek]

Velemi, Névtelen: Magáról ; Ballada ; Saját tüzénél melegedőben ; Terka dala, aki a cáki fogadóban szolgál ; Hajnalban szeretője neszezésére riad : [versek]. Tiszatáj, (65) 2. pp. 31-35. (2011)

[img] Cikk, tanulmány, mű
tiszataj_2011_002_031-035.pdf

Letöltés (106kB)
Mű típusa: Cikk, tanulmány, mű
Közreműködők:
KözreműködésKözreműködők
NEM RÉSZLETEZETTGyőrei, Zsolt
Befoglaló folyóirat/kiadvány címe: Tiszatáj
Befoglaló mű URL: http://tiszataj.bibl.u-szeged.hu/604
Kötet/évfolyam: 65
Szám: 2
ISSN: 0133-1167
Kulcsszavak: Magyar irodalom - vers
Megjegyzések: A régi magyar irodalom jelentős lírikusának sem születési, sem halálozási dátumát nem ismerjük pontosan – ilyesformán akár Velemi Évtelennek is nevezhetnénk. A 16. század első felében élt és alkotott Nyugat-Magyarországon, jelen volt Kőszeg ostrománál is. Egyik versében Sylvester Jánossal közös leleményének tulajdonítja a klasszikus időmérték meghonosítását. Nyilván ezért is esett rosszul neki, hogy Sylvester, immár újszigeti nyomdászként – pajzánságukra és istentelenségükre hivatkozva – megtagadta verseinek kinyomtatását. A kortárs nyugati líra formáit meglepő magabiztossággal felhasználó Névtelen költeményei így kéziratos formában lappangtak a Codex Meci lapjai közt. A sokáig rejtélyes kódexnév titka végül kitudódott: a Meci a latin maecum (azaz velem) kifejezés genitivusi formája, így sikerült a kódex és a benne felbukkanó költő szűkebb pátriájaként Velem községet megjelölni. Miközben folytatjuk a kutatást az életmű esetleg még fennmaradt darabjai és a pontos életrajzi adatok után, itt és most, első nyomtatott közlésként, az eddig fellelt harmincnégy versből közlünk néhányat. (Közzéteszi: Győrei Zsolt)
A feltöltés ideje: 2017. ápr. 01. 09:46
Utolsó módosítás: 2017. ápr. 01. 09:46
URI: http://tiszataj.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/20921
Bővebben:
Tétel nézet Tétel nézet