A TiszatájrólA Tiszatáj ma már a szépirodalmi folyóiratok között a legöregebb: megdöntötte a Nyugat által felállított rekordot is. Az eltelt idő alatt sok minden történt, a lap hasábjain megjelent írások a XX. és a XXI. század magyar történelméről vallanak, a magyar irodalmi élet jelentős dokumentumai.

Fiatal szegedi értelmiségiek 1946 őszén, a Kálmány Lajos Körben új folyóirat alapításán munkálkodtak. Céljuk az alföldi néptudományi kutatás, a népi gondolat előadásokkal, kiadványokkal való terjesztése volt, egy irodalmi folyóirat hasábjain keresztül.
Az újonnan alapított lap — Péter László keresztapaságával — a Tiszatáj nevet kapta, amely aztán hosszú és szép pályát futott be. Az első szám 1947. március 8-án jelent meg és kezdetben főként a szegedi irodalmi hagyományok feltárásához járult hozzá. Így elemezte, bemutatta, értékelte többek közt Balázs Béla, József Attila, Juhász Gyula, Kálmány Lajos, Móra Ferenc, Radnóti Miklós és Tömörkény István műveit. De itt jelentek meg a háború utáni nemzedék első — Szeged és a város körüli településeket bemutató — szociográfiai munkái is. A lap — a helyi élő szépirodalom mellett — kezdetektől nagy teret szentelt a teljes hazai kortársi szépirodalom bemutatásának is. Publikált itt Nagy László, Németh László, Csoóri Sándor, Csorba Győző, Illyés Gyula csakúgy, mint pl. Esterházy és Pilinszky és sokan mások. Később — főként Ilia Mihály szerkesztőségétől fogva — a lap külön célja lett a határainkon túli magyarság irodalmának bemutatása, amely tendencia aztán a lap egyfajta védjegyévé is vált.
A diákmellékleteket is beszámítva, mintegy 820 lapszám jelent meg a folyóiratból. A teljes időszakot tekintve a megjelent cikkek száma pedig meghaladja a 20 ezret.

Az adatbázis legfőbb erénye az alapos feldolgozásban rejlik, hiszen így nem csak az irodalmi művek teljes szövegében lehet keresni, hanem célzottan lekérhetőek egy-egy író, költő művei, sőt az egyes alkotások tárgyszavakat is kaptak, ezzel is fokozva a visszakeresési lehetőségeket.

Archívumunkkal a folyóirat 70 éves történetének teljes reprezentálására vállalkoztunk, hiszen az 1947 és 2016 közötti időszak összes lapszáma szabadon hozzáférhető formában megtalálható. A teljes lapszámok mellett a folyóiratban megjelent mintegy 20 ezer írás is részletesen feldolgozásra került az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkájának köszönhetően.